dilluns, 27 de febrer del 2012

Pastís d'aniversari de xocolata amb cobertura de cafè amb llet

Les noies de  Memòries d'una cuinera, la Judith i la Mònica , ja s'han fet grans, ja tenen 1 any de reptes acumulats i en són molts i tots molt bons, pertant res millor per celebrar-ho que fer un bon pastís d'aniversari. 

PER MOLTS ANYS





INGREDIENTS

150g sucre
150g xocolata negra
4 clares d'ou
250g farina
4 cullerades de llet
150g mantega
1 culleradeta d'impulsor (Royal)
4 iemes d'ou
Sal



PROCEDIMENT


Fonem la mantega al microones i la reservem .
Agafem la xocolata, la tallem a troços petits i també la fonem al microones juntament amb una culleradeta d'aigua perquè no es cremi. S'ha d'anar vigilant, màxima potència 1 minut i remenem. Després batem les clares d'ou amb una punta de sal amb la batedora de barilles fins que quedi a punt de neu.
Batem les iemes d'ou amb el sucre fins que dobli de volum i hi incorporem la mantega fosa.  
Tamitzem la farina juntament amb l'impulsor i després l'anem afegint de mica en mica en el bol on hi han els ous, sucre i mantega.
Ho integrem tot i finalment hi posem la xocolata desfeta i les clares , remenant en compte.
Untem un motlle amb una mica de mantega i hi aboquem tota la massa. Tenim el forn escalfant a 200ºC i hi posem el motlle i llavors podem abaixar el foc a 180ºC durant 30 minuts i ja està cuit quan amb un escuradents el punxem i surt net.

COBERTURA


250g nata líquida
Cafè expresso soluble
Sucre


Una vegada en pastís està fred, el tallem pel mig i hi posem la cobertura de Cafè amb llet.( Aquesta idea l'he treta del blog de la Bea Roque de ElRincon de Bea .
L'he preparada: batent la nata líquida fins que quedi consistent i llavors hi afegeixo el sucre i el cafè soluble al gust del consumidor.

El deixem refredar a la nevera i que vagi de gust!









dijous, 23 de febrer del 2012

Pa rodó fàcil

Aquest és un pa molt fàcil de fer a  casa i sempre queda bé i molt bo.


INGREDIENTS:


- 500g farina de força
- 375ml d'aigua tèvia
- 2 culleradetes (cafè) de sal
- 1 sobre de llevat liofilitzat per panaderia (4-5g)


PROCEDIMENT


En un bol hi posem la farina i el llevat. El remanem amb una cullera de fusta o l'espàtula. Tirem l'aigua tèvia i la sal i ho anem remenant amb l'espàtula fins que tingui una consistència pastosa, no queda molt sòlida.
Ho tapem amb paper film i el deixem a la nevera 12 hores. L'endemà el deixem temperar i posem una mica de farina sobre el marbre i hi tirem tota la massa, en compta. Hem de fer 4 o 5 plecs amb l'espàtula, cada cop en direccions diferents.
Va agafant més consistència i una forma més arrodonida. El tornen a posar dins un bol enfarinat i el deixem llevar una altra vegada durant 1 hora o 1 hora i mitja, ben tapat amb un drap de cotó.

En el moment de coure'l, agafem una olla de Pyrex , hi posem una mica de farina en el fons i hi posem la massa en compta. L'arrodonim una mica, li podem fer uns talls amb un cúter ben afilat i empolsimem amb una mica de farina, li donarà un aspecte més rústic. S'ha de tapar  i el posem al forn a 250ºC i després abaixem a 200ºC al cap de 15 minuts. El forn no s'ha de pre-escalfar abans.

Passats 30-40 minuts veiem que ja es comença a enrossir i si treiem la tapa i li donem cops, sona buit. Això és senyal que ja està cuit. El deixem destapat perquè s'acabi d'enrossir uns 5 minuts i ja estarà.

El treiem del forn i el deixem reposar sobre una reixeta perquè es refredi i ja es podrà menjar.











diumenge, 19 de febrer del 2012

Limoncello

Ja fa unes setmanes que vaig decidir de fer el Limoncello. És un procés una mica llarg no és difícil però requereix una bona maceració que s'aconsegueix amb temps. El resultat val la pena és molt bo. He seguit la recepta de "Els fogons de la Bordeta"




Us transcric la recepta tal qual tenen ells que és com la vaig fer

INGREDIENTS

1,5 l d'aiguardent 
10 llimones mitjanes
800 ml d'aigua
600g de sucre


PREPARACIÓ

Comencem pelant les llimones, va bé fer-ho amb un pelador de patates perquè així tens la pell fina i sense res de color blanc que donaria gust amarg.





Posem totes les pells dins un pot ben gran on hi tenim l'aiguardent. El tapem i el deixem reposar macerant durant una setmana. Millor posar-lo en un lloc fresc i fosc. Jo el vaig posar en un celler que tenim.

Al cap d'una setmana aquest aiguardent ja té un color groc molt bonic. Ara hem de preparar un xarop fet amb el sucre i l'aigua. Ho escalfem i ho deixem bullir durant 5 minuts. Tanquem el foc i quan està fred ho afegim a la barreja de l'aiguardent i les llimones. Ho deixem reposar 1 o 2 setmanes més ben tancat. Jo l'he deixat 2 setmanes.






Passat aquest temps ja està apunt de tastar

Ho passem per un colador fi a diferents ampolles de vidre i al congelador.

S'ha de veure ben fred i el resultat és ESPECTACULAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!






dimecres, 15 de febrer del 2012

Croquetes de bacallà

Les croquetes m'agraden totes. És el típic aliment que busco a qualsevol lloc que vaig, a la botiga de confiança, als bars (de tapes), restaurants... però sobretot m'agraden les que faig jo.



Ja tinc publicades les de Carn d'olla que per mi són les millors pertant ara pel nou repte de la Recepta del 15  n'havia de fer una de diferent i que també tingués èxit i així ha estat .

                                CROQUETES DE BACALLÀ






INGREDIENTS

500g bacallà dessalat ( utilitzo unes bosses de la Sirena, dessalat i a troços)
1 ceba
70 g farina
1/2 l de llet
200ml de crema de llet
70g de mantega
1 gra d'all
Julivert picat
Oli d'oliva

Per arrebossar:

1 ou
Farina blanca
Pa ratllat

PROCEDIMENT


En una paella hi posem la mantega i una mica d'oli i fregim al ceba i els alls ben picats.
Després hi tirem el bacallà esmicolat i el julivert, li donem unes voltes i afegim la farina i remenem bé.
Després hi tirem la llet i la crema de llet i remenem. Ho deixem coure uns 10 minuts i després ho passem per la batedora.
Ho tornem a la paella i li donem unes voltes fins que es desenganxi de la paella. Treiem la massa i la posem en una plàtera fonda perquè es refredi i la cobrim amb paper film perquè no es ressequi de sobre.
Quan ja està freda ja podem fer la forma a les croquetes i les arrebossem amb farina, ou i pa ratllat.
Les fregim  i a menjar-se-les..............................

Molt bones.
Sempre va bé tenir-ne al congelador perquè et soluciona qualsevol  àpat.
Que aprofiti,  ja espero a fer una bona recol.lecta de receptes de croquetes que farem entre tots i totes!




diumenge, 12 de febrer del 2012

Panet de Viena amb mantega torrada



Són els panets que sempre m'han agradat, per esmorzar, berenar, dolç i salat. Són perfectes.




Aquest ha estat el primer intent i m'han quedat molt bons però haig de millorar en l'acabat final i la forma. Han de quedar més rodonets i amb els plecs al damunt.

INGREDIENTS

500 grs de  farina de força

10 grs de Sal 
280 ml d'aigua
15 grs de llevat fresc
30 grs de mantega
15 grs de sucre
10 grs de llet en pols


PROCEDIMENT

Posem a la panificadora o a la màquina d'amassar que tinguem, tots els ingredients secs. Mentre posem la mantega en una paella fins que tingui un color daurat, deixem refredar.
Incorporem la mantega ja freda i fosa a la massa  i deixem el programa d'amassat , en el meu cas, Moulinex és el número 11 durant 30 minuts. Després incorporem el llevat tot esmicolat i deixem acabar el programa. En total dura 1,3 minuts.

Després treiem la massa i fem porcions d'uns 80g. els posem sobre una safata enfarinada i els hi donem una forma una mica rodona. Ho tapem i els deixem uns 30 minuts.
Després els agafem i sobre el marbre enfarinat anem fem els plecs dels extrems cap al mig, com si fessim replecs dels extrems. Els deixem sobre la safata enfarinada amb els replecs que quedin a sota. Ho tornem a tapar fins que doblin el seu volum.
Podem escalfar el forn a 250ºC i hi col-loquem els panets juntament amb un bol d'aigua al fons per donar humitat. Els col.loquem ara amb el replec cap amunt.
Els coem 10-15 minuts i ja estan llestos. Els posem damunt d'una reixeta perquè es refredin.








dissabte, 4 de febrer del 2012

Sopa de ceba gratinada

Amb aquests freds siberians res millor per dinar que una bona sopeta. Avui per variar he volgut fer-ne una de diferent i he fet la SOPA DE CEBA GRATINADA. Feia molt de temps que no la feia i m'ha vingut molt de gust. És molt fàcil de fer i boníssima!!!!!!!!!!


INGREDIENTS

Brou
1 ceba gran
Pa torrat
1 ou per persona
Formatge ratllat


PROCEDIMENT

Agafem la ceba i la tallem a juliana i la posem a coure amb una mica d'oli dins l'olla. Quan ja estigui rossa hi tirem el brou que tingueu. Ho deixem bullir una bona estona, uns 30 minuts.


Després podeu fer diferents coses: ho podeu triturar tot, passar- ho pel xino o deixar- ho tal qual.
A mi m'agrada. Totes maneres però la meva filla , la Laura no vol trobar res de la ceba, així que he optat per passar- ho pel xino.
Mentre preparo uns bols i hi afeigeixo la torrada i l'ou. Afegeixo el brou de ceba a cada bol i a sobre hi poso el formatge ratllat i a gratinar al forn fins que estigui ben dauradet.





Compte al treure- ho que crema.
Desprèn una olor !,,,,

A l'hora de menjar-t'ho aneu en compte que també crema molt, és un gust anar remenant i desfent i barrejant el pa, l'ou i el formatge.

BONÍSSIMA