dijous, 29 de març de 2012

Ensaïmada de Mallorca

Feia temps que volia fer ensaïmades de Mallorca però no trobava la recepta que m'acabés convencent fins que l'altre dia vaig veure la de l'Albert de  La cuina de sempre. Està tan ben explicada i les fotos parlen soles, evidentment ho havia de provar. La recepta és llarga però com diu ell, és divertida i entenc molt bé la seva dona que li ha prohibit que en faci més perquè són Boníssimes!!!!!!!!!!!!!!!!!





A casa no ens agrada el Cabell d'Àngel, així que les he farcit de crema. He fet la recepta seguint els passos i consells de l'Albert.

INGREDIENTS


800g farina de força
240g sucre
2 ous
Pell de llimona
1 culleradeta de canyella
30g massa mare
300g d'aigua 
60g llevat fresc
Llard
Crema catalana
Sucre en pols



PROCEDIMENT

En una màquina d'amassar o sinó a ma hi posem la farina passada pel tamitzador i el sucre. després hi afegim l'aigua a temperatura ambient, la pell de llimona ratllada (ell hi posava essència), la canyella i els ous. Conectem l'amassadora i que vagi barrejant. Hi afegim la massa mare si en teniu o sinó res i ho deixem treballar uns 30 minuts.
Quan falti uns 5 minuts per acabar hi posem el llevat esmicolat.
Després sobre el marbre enfarinat treballem la massa i la tapem amb un drap humit durant 30 minuts
Agafem la massa i fem boles d'uns 250g i les posem sobre una safata amb paper vegetal i ho deixem 1 hora.
Després agafem cada bola i l'estirem sobre el marbre, li donem forma rectangular i l'untem tota de llard.
Prèviament he fet crema catalana que ja està freda i la col.loco en uns dels extrems de dalt a baix que he reforçat amb un troç de massa perquè aguanti el farcit.
Després l'enrotllo i la cargolo i poso sobre una safata amb paper vegetal. Faig el mateix amb totes les boles i les deixo uns 20 minuts. Després les desenrotllo i les torno a estirar més i després ja les podré posar a fermentar. Com molt bé explica l'Albert, han de fermentar unes 12 hores. Per poder avançar temps he fet el mateix que ell, en un forn he posat una llauna amb 2 dits d'aigua i el forn engegat a baix només  i a 50ºC.
Poseu 1 o 2 ensaïmades per safata perquè augmenten moltíssim de tamany.
Al cap de 20-30 minuts ja està apunt. Ho treiem amb compte del forn i llavors ja podem treure la llauna amb aigua i augmentem la temperatura fins a 180ºC i ja coem les ensaïmades durant 15-20minuts.
Una vegada están fredes hi posen el sucre glaç i a punt de menjar.









dijous, 22 de març de 2012

Angel Food Cake

N'havia sentit a parlar molt però mai l'havia fet. Ara era el moment perque tenia moltes clares que em van sobrar de fer la Crema  de Sant Josep, la Crema Catalana.
Com a blog de referència en quant a aquest tipus de pastissos vaig consultar el blog de El rincón de Bea.
Ha quedat molt bé , bo i esponjós.



INGREDIENTS:

He adaptat les seves mesures a les 6 clares que jo tenia:

6 clares d'ou
133g de sucre
66g farina
1 culleradeta de sal
1 cullerada d'essència de vainilla


PROCEDIMENT


Agafem les clares i en un bol gran les baten ben fort amb una batedora de varilles i la sal. Quan ja estan a punt hi afegim el sucre en 3 vegades i anem batent. Després hi afegim la vainilla i la farina ben tamitzada. Remenem amb compte i ja ho podem posar al motlle sense engreixar gens. Jo no tinc el motlle de l'Angel Food Cake però he fet servir el motlle de Bundt i també ha anat bé.
Ja tenia el forn calent a 170ºC i ja es podia posar el pastís. Ho deixo coure uns 25 minuts sense obrir la porta. Veiem que de sobre ja és torradet i sec i al posar un escuradent surt net.
Per refredar-lo, s'ha de fer cap avall i al no tenir el motlle de potetes, l'he posat cap avall sobre una ampolla, tal com diu la Bea Roque, durant una hora. Després l'he desmotllat ja sobre un plat i a menjar. 
Ha arribat el meu fill afamat després de fer l'última pràctica de cotxe(esperem, ja que demà s'examina) i ha estat el catador oficial i ha dit que estava molt bo. Per tant recepta aprovada.



dijous, 15 de març de 2012

Les llenties setmanals

El nou repte de La recepta del 15 per aquest mes de març són  LES LLENTIES.











Les llenties uns llegums, humils, grisos, petits però molt saludables. A casa meva , els meus fills ja saben que un cop a la setmana toca menjar llegum i normalment són llenties. 



A mi em va molt bé perquè com que jo haig de fer el dinar el dia abans, ha de ser alguna cosa que es pugui escalfar bé i aquesta condició la reuneix molt bé.
A vegades les coc jo o a vegades les compro ja cuites i llavors  les preparo guisadetes, però el resultat queda igual de bo. Tots rondinen però en el fons, fons s'ho mengen bé.



INGREDIENTS


750g llenties cuites
1 ceba
Tomàquet triturat
Xoriç


PROCEDIMENT

En una cassola gran hi tiro un raig d'oli d'oliva i hi sofregeixo la ceba tallada ben petita. Després hi afegeixo el xoriç tallat a rondanxes i finalment el tomàquet triturat. Ho deixo coure uns minuts i ja s'hi poden tirar les llenties ja cuites, un raig d'aigua i  les deixo fent la xup-xup uns minutes i ja estan a punt de menjar o de deixar-les preparades com és el meu cas, per l'endemà.
Si les coc  jo, ho faig igual i quan poso les llenties en cru, la quantitat ha de ser la meitat perquè al coure dupliquen el pes. Faig el mateix sofregit i després hi poso aigua fins que les cobreixi i una mica més i ho coc a l'olla a pressió durant 10 minuts i llestes. 








diumenge, 11 de març de 2012

Bunyols de l'Empordà XXL

Aquest mes, les noies de  Memòries d'una cuinera ens han proposat un repte bastant rodó:


BUNYOLS














Per les dates que estem és del més ideal. Com suposo que a moltes famílies , tinc records des de que era petita de com com la meva iaia ens feia els bunyols per Setmana Santa. Els feia sempre el Dijous Sant i llavors a repartir-los, si si repartir-los , perquè en feia per tota la família i els veins.
Recordo l'olor de quan es fregien i llavors quan hi tirava el raig d'anís i vi bo, ben arrebossadets de sucre.
El relleu de fer els bunyols van passar al meu pare, que també li agradava força fer-los i també li quedaven igual de bons però ell continua dient que els de la iaia Maria eren millors. Ell encara en fa, però jo ja li vaig agafant el relleu perquè m'agrada molt la tradició i no s'ha de perdre.
La recepta original de la iaia com totes les seves eren orals , no tenia res escrit pertant tant l'un com l'altre hem hagut d'improvitzar pel que recordavem i per altres consells en revistes de cuina i internet.
La recepta que he fet avui és una barreja de moltes i al final han quedat molt bons, tot i que la principi em pensava que ho hauria de tirar perquè quedaven molt líquids.
M'oblidava de dir que la meva iaia era de Celrà, per tant ja us podeu imaginar que els bunyols són Bunyols de l'Empordà o Brunyols.



INGREDIENTS

625g farina de força
35g llevat
7g sal
65g mantega
150g sucre
12g pell de llimona
4 ous
250g llet tèbia
25 g matafaluga (anís verd)



PROCEDIMENT

Primer de tot fem una infusió amb la llet i la matafaluga. Ho deixem bullir uns minuts i ho deixem que es refredi tot infusionant.
En un bol gran o en una amassadora hi posem tota la resta d'ingredients: la farina , la sal , la mantega desfeta, el sucre i la llet ja colada i tèbia. Ho integrem tot i hi anem tirant d'un en un els 4 ous. Després hi afegim la pell de llimona i el llevat tot esmicolat. Tot ben barrejat. Si volem també hi podem posar la matafaluga sencera o passada per un molinet de cafè ben fina.
Ho tapem i ho col.loquem en un lloc on no hi hagi corrents d'aire (va bé dins el forn apagat), unes 2 hores.
Després preparem unes safates untades d'oli i amb les mans també ben untades anem agafant massa i en forma de boles les posem sobre la safata. deixem que tornin a llevat uns 35 minuts i ja podem preparar per fregir-los.
En una fregidora o en una paella fonda hi posem l'oli de girasol, ( per fregir és millor el d'oliva però li donaria massa gust, per això poso el de girasol). Quan està calent hi anem tirant les boles que han augmentat de tamany i al anar-les a deixar fem com un forat al mig.
Al anar-se coent encara creixen, de seguida queden daurats i s'han de girar amb l'escumadora. Es couen molt ràpid. Quan els treiem els posem sobre paper de cuina absorvent i després per sucre.
Els anem col.locant en una plata i si es vol es poden regar una mica amb anís.

Els meus van quedar  tamany XXL, és la manera de menjar-ne només un si et pots controlar!