diumenge, 15 de desembre del 2013

Panettone



Aquest any m'he decidit finalment a enfrontar-me amb una recepta bastant díficil, el famós postre nadalenc italià, el Panettone.
Els ingredients són els típics de masses fermentades, la farina de força , la mantega, aigua, ous llevat.....però té unes fermentacions llargues i hem de procurar que la preparació aguanti el pes de tots els ingredients que li afegim com la xocolata i la taronja confitada. Anem al gra i comencem amb la recepta. ( Treta de Kanela y limón i també del blog de la MJ)



INGREDIENTS

Pel preferment


100g de farina de força
20g sucre
70g aigua tèbia
30g de llevat

Per la massa

Preferment
600g de farina de força
5 ous a temperatura ambient
150g de mantega tova
170g de sucre
Pell de taronja ratllada
Pell de llimona ratllada
Un pessic de sal

Pel farcit

Perles de xocolata
Taronja confitada


PROCEDIMENT

Primer de tot hem de començar pel preferment: barregem l'aigua tèbia amb el llevat i el sucre i ho incorporem a la farina.
Ho barregem bé i ho guardem fins que dobli el volum, una mitja hora en un lloc resguardat. Jo l'he posat, com sempre dins del forn apagat.

Passat el temps ja podem començar en preparar la massa: posem els ous una mica ja deixatats en un gran bol o la cubeta de la panificadora o amassadora.
Jo ho he fet a la panificadora, després hi posem el sucre, la mantega, les pells de llimona i taronja, tot el preferment i finalment la farina.
S'ha de barrejar bé, en la panificadora s'ha de fer en el programa d'amassar, que la meva és el número 11 i passats els 10 minuts, la parem i la tornem a començar. Ho fem així fins que quedi ben amassat, en una consistència ferma, he tardat uns 40 minuts.
Després ho deixem reposar ben tapat i filmat dins el forn tancat durant un parell d'hores com a mínim. Quan ho treiem ha d'arribar fin el film.
Ho extenem sobre l'encimera enfarinada i li donem una forma rectangular, hi escampem la xocolata i la taronja i ho enrosquem com un cilindre i tanquem les puntes cap a sota.
Ja tenim apunt el motlle de panettone, sinó en tenim podem utilitzar-ne qualsevol altre però que tingui els marges alts.
Col.loquem la massa amb el tancament cap a sota, ho deixem fermentar una altra vegada fins que arribi fins els marges del motlle. Després li fem un tall en forma de creu en el centre i hi posem un tros de mantega.
El coem al forn a 180ºC ( dalt i baix) durant 50 minuts aproximadament.
Quan el treiem el punxem amb 2 agulles de mitja llargues i el pengem arrepenjats per les agulles cap per avall. Això és perquè no s'abaixi amb el pes.

Llestos i a punt per menjar-lo








8 comentaris:

  1. Genial! I això de punxar-los i deixar-los refredar cap per avall, ho trobo d'un enginy suprem!!! Petons!

    ResponElimina
  2. Felicitats!!! per ser el primers t´han quedat de nassos! Ara ja els faras cada any. Petonets

    ResponElimina
  3. Ostres Rosa Maria...t'han quedat genials!! A mi m'han sorprès per lo sennzill de la recepta (jo he fet la de la MJ però amb la THMX) i crec que els aniré fent sovint...jajajaja
    Felicitats guapa i bones festes!!!
    Gemma

    ResponElimina
  4. Rosa Maria, ets una valenta!! Quina bona pinta que fa aquest panettone! A mi m'encanten, però em fa una por posar-m'hi...! A veure si faig com tu, que t'ha sortit molt bé!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marina, anima't que l'únic que fa por és el nom. Bones festes

      Elimina
  5. T' han quedat molt macos, fets a casa són boníssims!

    ResponElimina
  6. Professionals de debò! I estic d'acord amb la Marina: fa certa por! De tota manera m'agradaria llençar-me a la piscina així que ara per Nadal compraré les càpsules i a veure si m'animo :)
    Una abraçada artista!

    ResponElimina