dilluns, 27 de gener del 2014

Rotlle de canyella i toffee





Tenia ganes de fer un pastís diferent, que tan servís per berenar com per postres. Quan el vaig veure me'n vaig enamorar de seguida. Era un pastís en forma d'espiral, en capes. El seu blog és una gran referència tant per pa com per postres és l'Ana de Hecho en la propietée.
He seguit la seva recepta al peu de la lletra i evidentment ha quedat de meravella.

Fins i tot la Laura ha volgut col.laborar amb la foto.



INGREDIENTS


300g farina de força
120g de llet tèbia
40g mantega pomada
30g sucre glaç
1 ou XL
Sucre de canya
Canyella
15g llevat fresc

Pel toffee


80g mantega
80g de sucre de canya
3 cullerades de mel
5 cullerades de nata de montar



PROCEDIMENT


Posem tots els ingredients secs en un gran bol i hi anem afegint els ingredients líquids. Ho he amassat a mà, es pot fer en panificadora i amassadora però últimament em ve molt de gust fer-ho a mà. Batem la mantega amb el sucre glaç fins quedi ben blanquejat.
Hi afegim la llet amb el llevat dissolt, l'ou deixatat una mica i ho barregem bé.
Anem amassant sobre l'encimera durant uns 15 minuts fins que la massa sigui ben llisa. Podem anar fent pauses cada 10 minuts i tornem a amassar.
Després ho deixem en un bol tapat amb film fins que augmenti el doble, unes 2 hores.

Posem la massa sobre l'encimera, la desgasifiquem i l'estirem amb el corró fins que quedi prima d'uns 0,5 mm. Per sobre hi posem una mica de mantega desfeta però freda i després el sucre de canya i la canyella (a gust)
Tallem tires d'uns 5cm d'ample i els anem posant de manera concèntrica dins un motlle desmontable que ja tinc forrat amb paper de forn a la base i els laterals amb esprai d'oli.
Ho deixem fer un segon llevat .



Preparem el toffee: en una cassó hi posem la mantega, el sucre la mel i la nata i ho deixem escalfar fins que arrenqui el bull i quedi ben barrejat, tanquem el foc i deixem refredar.

Quan la massa ja hagi tornat a fermentar, menys d'una hora , ja tenim el forn calent a 180ºC i hi tirem per dins els diferents rotlles una mica de toffee i cap el forn durant  uns 30 minuts.



L'olor és impressionant, mantega, canyella, sucre , el toffee....

El deixem refredar i desmotllem. Hi podem tornar a tirar per sobre més toffee, i la resta en el moment de servir, cadascú que es posi el que vulgui........BONÍSSIM






diumenge, 19 de gener del 2014

Pa de vi negre



Una de les primeres receptes del blog de l'any i per seguir el costum continuem amb una recepta de pa. Tot i que aquesta setmana he començat a vigilar amb el menjar perquè després dels àpats de Nadal i d'alguns quilets que ja portàvem acumulats, quan arriba el cap de setmana, m'agrada fer alguna recepta especial. 
Feia dies que no feia pa i he pensat fer-ne algun de diferent. La massa base del Pa de vi negre és la mateixa que tots els pans, farina, aigua i llevat però en aquest he variat la quantitat d'aigua i l'he repartida amb aigua i el vi negre. aquest pa el comencem a trobar a diferents forns importants. Jo vaig tenir la sort de provar-lo al obrador del Tritticum quan hi vaig anar a fer una demonstració i cata de pans. Era un pa que els hi havia encarregat El Celler de can Roca, què us sembla?. El meu molt més modest perquè he anant improvitzant però que ha quedat molt bo.



INGREDIENTS

300g de farina de força
200g de farina mòlta a la pedra
10g de sal
6g de sucre
15g d'oli
2 sobres de llevat instantani de flequer
150g d'aigua
150g de vi negre


PROCEDIMENT


Aquest pa l'he volgut amassar a mà per això he utilitzat els 2 sobres de llevat, si ho fem en una panificadora o amassadora n'utilitzarem només un o el triple en forma de llevat fresc.

Posem els ingredients secs en un bol gran, les farines, la sal, el sucre, el llevat i després l'oli, l'aigua i el vi. Ho barregem amb la mà dins el bol i quan ja comença a lligar-se ho podem abocar sobre l'encimera.
Ho hem d'anar amassant i fem plecs sobre la massa i la girem , hi ha moltes tècniques d'amassar que es troben en videos. Va molt bé  deixar la massa reposar uns minuts i llavors hi tornem, això és l'autòlisi, i la massa és com si s'amassés sola i no et canses tant. passat els 12-15 minuts d'amassat deixem reposar la massa en un bol tapat amb film unes 2 hores perquè faci el primer llevat.
Passades les dues hores posem la massa sobre l'encimera i li treiem el gas, al apretar-la. Li fem uns plecs i li donem tensió a la massa. Li donem la forma que volguem, aquesta vegada li he donat una forma mig allargada.
La posem en un banneton si tenim  o com jo si no en tinc com que volia aquesta forma l'he posada sobre un plat ben enfarinat i tapat amb un drap. la deixem perquè faci el segon llevat.
Fem uns talls a la massa per on volem que surti la grenya(per on s'obre i surt el vapor)



Escalfem el forn a 250ºC i col.loquem la massa en una cocotte(una cassola tota de ferro), va molt bé perquè ella mateixa proporciona la humitat que necessita el pa. Als 10 minuts he baixat la temperatura fins a 200ºC i al cap de 10 minuts més he destapat la cocotte.
Ho he deixat coure uns 10 minuts més i anem vigilant que no es cremi.
El treiem i el deixem refredar damunt una reixeta.
Ha quedat impressionant i quan l'obres el color és molt bonic i el gust, ummmmmmm








dilluns, 6 de gener del 2014

Tortell de Reis II




Els Reis ja han passat i com a premi hem fet un nou Tortell de Reis. Aquest any he fet la recepta del Iban  Yarza aprofitant el seu nou llibre que tinc i que està ple de receptes fantàstiques. L'any passat vaig fer la del Daniel Jordá i va quedar boníssim, per tant el llistó està molt alt, a veure com sortirà.





INGREDIENTS


Massa mare

90 g de farina
50g de llet
2g llevat fresc

Massa

142g de la masse mare
340g farina de força
120g de llet
2 ous
80g de sucre
15g llevat fresc
5g sal
60g mantega

Aromàtics

20g de rom
14g d'Aigua de taronger o d'Azahar
Pell de mitja taronja i de mitja llimona
Mitja branca de canyella


Decoració

Taronja confitada, meló confitat, cireres confitades
Ametlles
Sucre bolat


PROCEDIMENT

El dia abans hem de preparar la massa mare, barregem la llet amb el llevat i després la farina. Amassem uns minuts, fem una bola i ho guardem en un pot hermètic a la nevera.
També bullim la llet amb les pells de taronja i llimona i la canyella, que bulli 5 minuts i desprès tambè ho guardem ben tapat a la nevera tota la nit.

Pel matí treiem la massa mare de la nevera i barregem tots els ingredients excepte la mantega. Colem la llet i hi afegim el rom i l'aigua de taronger. Ha de pesar 120g , en faltarà perquè es va evaporar i ho completem amb llet.
No afegim tot el líquid de cop, esperem a barrejar bé els ingredients. Quan estigui ben barrejat ho posem a la encimera si ho fem a ma i comencem a amassar fent força amb el palmell de la ma cap endavant durant uns 10 minuts. Podem reposar i tornem a amassar. Quan estigui ben llisa l'extenem i hi posem la mantega a trossos i la integrem bé. Amassem 10 minuts i quan la veiem ben llisa la posem en un bol.
Per facilitar la feina i els horaris, ho he fet per la tarda i la tapo i poso a la nevera tota la nit perqué fermenti en fred i més lentament.
Pel matí  la treiem i posem a la encimera i l'apretem bé per treure el gas, fem una bola i la deixem uns 15 minuts  ben tapat perquè es relaxi.
Ara ja podrem formar el tortell. N'he fet dos, un serà de massapà per tant estiro bé la massa en forma rectangular i en un extrem hi  el massapà i ho enrotllo com un cilindre, tanco els dos extrems i ja en tenim un.




L'altre l'he fet farcit de nata, li donc forma de bola i amb els dits faig un forat al mig i ho vaig eixamplant fins que quedi ben foradat i format.( La nata es posa al final quan ja està cuit i fred)

Els pintem amb ou batut i els deixem fermentar  una hora i mitja fins que doblin el volum. Després els tornem a pintar amb ou i els decorem amb la fruita confitada i sucre.



Abans de la  primera fermentació una vegada formem els tortells és quan posem el rei i la fava.

El forn ja el tenim calent i el posem a 190º C amb el foc de dalt i baix durant uns 12-15 minuts. S'han d'anar controlant perquè no quedin massa cuits perquè quedarien secs.

Han quedat també molt bons, una altra recepta perfecta.

Bona diada de Reis










dijous, 2 de gener del 2014

Boeuf Bourguignon



Per Sant Esteve em tocava cuinar. Ja fa setmanes que vaig començar a pensar i decidir el menú. Volia fer alguna recepta nova i em vaig decantar per la cuina francesa. Vaig provar el Coq au vinel que em va agradar molt però per variar una mica del pollastre que ja menjariem per Nadal va guanyar el Boeuf Bourguignon. Quina recepta fer servir.....era molt fàcil , per molt que busqués per internet la recepta més famosa és la de la cuinera americana Julia Child que va revolucionar la cuina americana adaptant les receptes franceses per ells. Aquesta recepta també la vaig consultar amb la Gemma del blog Fogons de la cuina a la taula  que ja l'havia feta i li havia quedat fantàstica.

La seva recepta no em va defraudar gens, la vaig gaudir cuinant i després menjant, pertant èxit rotund.



INGREDIENTS

2kg de carn de vedella ( jo vaig utilitzar cap de mort)
150g de cansalada viada
2 pastanagues
2 cebes
1 porro
Tomàquet concentrat o triturat
1l de vi negre (ideal si és Borgonya)
250g xampinyons
200g d'escalunyes
Mantega
Oli
Sal


PROCEDIMENT

El dia abans hem de preparar la carn. La tallem a dauets d'uns 5cm i la salpebrem i enrossim.
Reservem. Tallem la ceba, les pastanagues, el porro i ho sofregim. Al final hi afegim el tomàquet.
La cansalada la tallem i la fregim també . 
En una cassola gran o un tupper gran ho posem tot junt i hi afegim el litre de vi, ho tapem i ho guardem a la nevera fins l'endemà.
Ho treiem de la nevera i tot ho afegim a la cassola o cocotte. Ho podem coure als fogons o al forn.
Al cap d'una hora i mitja aproximadament, depenent de la carn ho destapem i treiem tota la carn , passem tota la salsa i verdures pel colador xinès i ho retornem a la cassola.
Mentre hem anant coent les escalunyes amb mantega durant uns 15 minuts a foc baix.
Ara ja ho podem posar tot junt a la cassola, la carn, la salsa , els xampinyons, la cansalada i les escalunyes. Ho deixem una mitja hora més o menys i llestos.

Gràcies Julia Child per la fantàstica recepta, he disfrutat moltíssim.