divendres, 27 d’abril de 2012

Carquinyolis

Sóc calderina de tota la vida, pertant no podia faltar a aquest nou repte de Memòries d'una cuinera. Ens han proposat de fer CARQUINYOLIS. Sóc de Caldes de Montbui on els Carquinyolis són un dels símbols del poble.
El problema és que tot i haver-ne menjat i vist tota la vida no n'havia fet mai. El més pràctic era anar-los a comprar a qualsevol pastisseria o forn del poble.
El primer repte era buscar i investigar una bona recepta. Finalment n'he trobat una, han quedat prou bons però crec que s'han de millorar molt més per poder igualar als carquinyolis calderins.










INGREDIENTS

300g farina
150g sucre
100g massapà 
150g ametlles crues amb pell
1 ou
70 ml aigua
2g bicarbonat



PROCEDIMENT

Primer de tot preparem el Massapà. Ho fem barrejant a parts iguals, 50g de farina d'ametlla i 50g de sucre. Ho reservem
Sobre el marbre hi posem en forma de volcà, la farina i el bicarbonat tamitzat. Al centre hi posem l'aigua, l'ou i el massapà.
Ho anem barrejant i al final incorporem el sucre i les ametlles. Ho remenem bé i li donem forma de dos cilindres.
Els pintem amb ou batut i els posem al forn que ja hem escalfat a 180ºC
Ho deixem coure fins que estigui ben ros. Quan es refredin una mica els tallem i ja els tenim a punt de menjar.

Una copeta de moscatell per acompanyar i unes bones postres









diumenge, 22 d’abril de 2012

Taller de pa amb l'Ibán Yarza

Ahir dissabte, mentre tothom estava nerviós pel Barça-Madrid, me'n vaig anar a fer un taller de pa a Terrassa, a  Espai de cuina de la Su amb l'Ibán Yarza.






Va ser perfecte, durant més de 4 hores no va parar d'explicar-nos coses del pa. Primer la part més teòrica, però imprescindible per compendre totes les receptes de pa i per animar-nos a jugar amb les receptes i les diferents farines. L'altre tema important, llevats i masses mares. Ens ho va explicar molt detallat, portant-nos totes les evolucions de la massa mare des de que es crea fins a l'estat final per poder utilitzar-la. Al final evidentment vem fer pa. Tots a la vegada vem anar passant per totes les fases, barreja d'ingredients, repòs, amassat, repòs..... i tots vem sortir d'allà amb el nostre pa per acabar de fer a casa.
Després de tenir-lo fermentant a la nevera tota la nit, aquest matí ja el tinc al forn. Coses de la vida l'he hagut de coure al forn de la meva mare perquè el meu, el passat dimecres va dir prou, ara ja estic a la busca i captura del nou forn.
De moment pinta molt bé, quan estigui acabat ja posaré més fotos. Ja tinc el pa per sopar.

El pa:






BONÍSSIMMMMMM





diumenge, 15 d’abril de 2012

Arròs del troç (Arròs de pagès amb conill, butifarra i cargols)

Aquest mes d'abril, el Xavi, la Sandra i la Marina ens han proposat l'arròs en el repte de La recepta del 15.











L'arròs és bo de totes maneres, des del senzill plat d'un Arròs Bullit fins a qualsevol Risotto, paella o arròs a la cassola.
Aquest mes he pensat que dedicaré aquesta entrada al meu sogre, el Joan, de Cal Laia. Pagès de tota la vida i que encara que ara ja no estigui massa bé, segur que , com ell ens explicava, la seva mare i àvia feien aquest Arròs del Troç. És senzillament un arròs fet al camp on hi posaven els ingredients que trovaben i portaven aquell dia en el carro per anar a treballar al camp. 


INGREDIENTS

Arròs
1 ceba
Tomàquet triturat
Conill
Butifarra
Cansalada viada
Cargols


PROCEDIMENT


Els cargols per poder-los fer i menjar requereixen un pas previ que jo ja tenia fet i els tenia congelats. Els cargols collits o comprats s'han de posar a desdejunar. Nosaltres tenim una cargolera on els posem i al cap de 15 dies els treiem.
S'han de rentar un per un ( jo sóc molt curosa i m'agraden ben nets). Si n'hi ha algun que està mort o no es belluga el llencem. Una vegada tots nets i que es belluguen el posem en una olla gran amb aigua freda i el posem a coure. És una mica sàdic perquè és quan els pobres intenten sortir i es moren. Els retirem del foc, canviem l'aigua i els tornem a posar amb aigua neta. Així 3 vegades. Una vegada ben nets , ara ja posem l'olla amb l'aigua, els cargols, i hi afegim 2-3 grans d'all, sal , pebre i unes fulles de llorer. Ho deixem bullir fins que estiguin cuits uns 45 minuts.
Aquests cargols , ara ja es poden menjar de qualsevol manera o els pots congelar amb la mateixa aigua .

Per fer l'arròs, enrossim el conill, la butifarra i la cansalada. Després hi afegim la ceba tallada petita i una vegada tot enrossit hi tirem el tomàquet.
Una vegada fet el sofregit , hi afegim els cargols i l'arròs, ho remenem una mica i ja hi podem tirar l'aigua o el brou. El doble i una mica més de les mesures de l'arròs. Que cogui 20 minuts i els últims 10 minuts millor si es pot coure al forn.
A menjar tots arròs. Que vagi de gust.






dilluns, 9 d’abril de 2012

Mona de Pasqua


Aquest és el primer any que he fet la Mona de Pasqua i a més a més  ha coincidit amb l'aniversari de la Laura que ja n'ha fet 20! Per tant el pastís ha tingut doble finalitat. Tenia clar que la volia fer de crema de rovell i buscant i buscant per tots els blogs al final he seguit el blog de  La cuina vermella, que està super ben explicat. Ha quedat molt bona i de cara a l'any que ve haig de tenir més temps i perfeccionar la decoració, ja que avui, a part de fer el pastís he hagut de fer el dinar.


INGREDIENTS

Crema de rovell
Ingredients
6 ous
375 gr. de sucre (sempre ha de ser el mateix pes en sucre que en ous, sense closca).
180 gr. d’aigua.
30 gr. de Maizena.
Preparació
En un bol hi posem els ous i els deixatem una mica i hi posem l'aigua . Ho remenem i  ho passem per un colador. 
Després hi afegim el sucre i la maizena, ho remenem i ho posem al foc i ho anem remenant fins tenir la consistència de crema.
Per refredar-la la posem sobre el marbre fins que sigui ben freda i després en un bol tapada amb un film a la nevera.
Pasta Genovesa
Ingredients 
4 ous
125 gr. de sucre
125 gr. de farina
1 culleradeta d'impulsor (Royal)
Llimona(la pell)
Preparació
Encenem  el forn a 180 graus, engreixar un motlle amb mantega i amb paper de forn en el fons del motlle també engreixat amb mantega.
Batem els ous amb el sucre amb un batedor de varilles elèctric fins que dobli el volum. Després hi afegim la pell de la llimona i la farina i el Royal passats pel tamitzador.
Ho remenem i ho aboquem en el motlle i el posem al forn a 180ºC durant 30 minuts.

Almívar
Ingredients
100 ml. d’aigua
100 gr. de sucre
Suc de llimona
Whisky(un raig)
Preparació
Posem l'aigua i el sucre i ho escalfem fins 5 minuts des de que comença a bullir. Fora del foc hi afegim el raig de Whisky.



PREPARACIÓ FINAL


Agafem els dos motlles de pastís i untem el de baix ben xop de l'almívar. A sobre hi he posat una capa de crema que també he fet i a sobre l'altre motlle de genovesa.
Després cobrim tot el pastís de la crema de revell ja feta que tenim a la nevera.
Per decoración he posar ametlla laminada que tenia per tot el voltant i al ser el dia de la Mona, no hi podien faltar els ous de Pasqua.