diumenge, 11 de març del 2012

Bunyols de l'Empordà XXL

Aquest mes, les noies de  Memòries d'una cuinera ens han proposat un repte bastant rodó:


BUNYOLS














Per les dates que estem és del més ideal. Com suposo que a moltes famílies , tinc records des de que era petita de com com la meva iaia ens feia els bunyols per Setmana Santa. Els feia sempre el Dijous Sant i llavors a repartir-los, si si repartir-los , perquè en feia per tota la família i els veins.
Recordo l'olor de quan es fregien i llavors quan hi tirava el raig d'anís i vi bo, ben arrebossadets de sucre.
El relleu de fer els bunyols van passar al meu pare, que també li agradava força fer-los i també li quedaven igual de bons però ell continua dient que els de la iaia Maria eren millors. Ell encara en fa, però jo ja li vaig agafant el relleu perquè m'agrada molt la tradició i no s'ha de perdre.
La recepta original de la iaia com totes les seves eren orals , no tenia res escrit pertant tant l'un com l'altre hem hagut d'improvitzar pel que recordavem i per altres consells en revistes de cuina i internet.
La recepta que he fet avui és una barreja de moltes i al final han quedat molt bons, tot i que la principi em pensava que ho hauria de tirar perquè quedaven molt líquids.
M'oblidava de dir que la meva iaia era de Celrà, per tant ja us podeu imaginar que els bunyols són Bunyols de l'Empordà o Brunyols.



INGREDIENTS

625g farina de força
35g llevat
7g sal
65g mantega
150g sucre
12g pell de llimona
4 ous
250g llet tèbia
25 g matafaluga (anís verd)



PROCEDIMENT

Primer de tot fem una infusió amb la llet i la matafaluga. Ho deixem bullir uns minuts i ho deixem que es refredi tot infusionant.
En un bol gran o en una amassadora hi posem tota la resta d'ingredients: la farina , la sal , la mantega desfeta, el sucre i la llet ja colada i tèbia. Ho integrem tot i hi anem tirant d'un en un els 4 ous. Després hi afegim la pell de llimona i el llevat tot esmicolat. Tot ben barrejat. Si volem també hi podem posar la matafaluga sencera o passada per un molinet de cafè ben fina.
Ho tapem i ho col.loquem en un lloc on no hi hagi corrents d'aire (va bé dins el forn apagat), unes 2 hores.
Després preparem unes safates untades d'oli i amb les mans també ben untades anem agafant massa i en forma de boles les posem sobre la safata. deixem que tornin a llevat uns 35 minuts i ja podem preparar per fregir-los.
En una fregidora o en una paella fonda hi posem l'oli de girasol, ( per fregir és millor el d'oliva però li donaria massa gust, per això poso el de girasol). Quan està calent hi anem tirant les boles que han augmentat de tamany i al anar-les a deixar fem com un forat al mig.
Al anar-se coent encara creixen, de seguida queden daurats i s'han de girar amb l'escumadora. Es couen molt ràpid. Quan els treiem els posem sobre paper de cuina absorvent i després per sucre.
Els anem col.locant en una plata i si es vol es poden regar una mica amb anís.

Els meus van quedar  tamany XXL, és la manera de menjar-ne només un si et pots controlar!






5 comentaris:

  1. Què bons estan els bunyols de l'Empordà. A casa en fem sovint per la Quaresma i el toc de matafaluga em torna boja. Jo els pinto amb una mica de licor d'anis abans de passar-los per sucre perquè agafin més gust d'anisset. Es nota que m'agrada, eh?!

    Petonets!
    Anna

    ResponElimina
  2. crec que en menjaria cada dia!!!! moltíssimes gràcies per participar. petonets

    ResponElimina
  3. Ben fet, les tradicions val la pena mantenir-les.
    Seran XXL però a mi em durarien poquíssim.
    Petons i moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  4. Estem amb la meva mare intentant recuperar la resepta de l.avia i ves per on hem trobat aquesta pagina' es exacta com ho feia l.avia.mooooltes gracies per compartir.ho.....no hem de perdre aquestes arrels!!!!!!!!!!!
    Un peto d.una catalana desde menorca

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero que els feu i segur que us surten molt bons. Fins aviat

      Elimina