diumenge, 19 de gener del 2014

Pa de vi negre



Una de les primeres receptes del blog de l'any i per seguir el costum continuem amb una recepta de pa. Tot i que aquesta setmana he començat a vigilar amb el menjar perquè després dels àpats de Nadal i d'alguns quilets que ja portàvem acumulats, quan arriba el cap de setmana, m'agrada fer alguna recepta especial. 
Feia dies que no feia pa i he pensat fer-ne algun de diferent. La massa base del Pa de vi negre és la mateixa que tots els pans, farina, aigua i llevat però en aquest he variat la quantitat d'aigua i l'he repartida amb aigua i el vi negre. aquest pa el comencem a trobar a diferents forns importants. Jo vaig tenir la sort de provar-lo al obrador del Tritticum quan hi vaig anar a fer una demonstració i cata de pans. Era un pa que els hi havia encarregat El Celler de can Roca, què us sembla?. El meu molt més modest perquè he anant improvitzant però que ha quedat molt bo.



INGREDIENTS

300g de farina de força
200g de farina mòlta a la pedra
10g de sal
6g de sucre
15g d'oli
2 sobres de llevat instantani de flequer
150g d'aigua
150g de vi negre


PROCEDIMENT


Aquest pa l'he volgut amassar a mà per això he utilitzat els 2 sobres de llevat, si ho fem en una panificadora o amassadora n'utilitzarem només un o el triple en forma de llevat fresc.

Posem els ingredients secs en un bol gran, les farines, la sal, el sucre, el llevat i després l'oli, l'aigua i el vi. Ho barregem amb la mà dins el bol i quan ja comença a lligar-se ho podem abocar sobre l'encimera.
Ho hem d'anar amassant i fem plecs sobre la massa i la girem , hi ha moltes tècniques d'amassar que es troben en videos. Va molt bé  deixar la massa reposar uns minuts i llavors hi tornem, això és l'autòlisi, i la massa és com si s'amassés sola i no et canses tant. passat els 12-15 minuts d'amassat deixem reposar la massa en un bol tapat amb film unes 2 hores perquè faci el primer llevat.
Passades les dues hores posem la massa sobre l'encimera i li treiem el gas, al apretar-la. Li fem uns plecs i li donem tensió a la massa. Li donem la forma que volguem, aquesta vegada li he donat una forma mig allargada.
La posem en un banneton si tenim  o com jo si no en tinc com que volia aquesta forma l'he posada sobre un plat ben enfarinat i tapat amb un drap. la deixem perquè faci el segon llevat.
Fem uns talls a la massa per on volem que surti la grenya(per on s'obre i surt el vapor)



Escalfem el forn a 250ºC i col.loquem la massa en una cocotte(una cassola tota de ferro), va molt bé perquè ella mateixa proporciona la humitat que necessita el pa. Als 10 minuts he baixat la temperatura fins a 200ºC i al cap de 10 minuts més he destapat la cocotte.
Ho he deixat coure uns 10 minuts més i anem vigilant que no es cremi.
El treiem i el deixem refredar damunt una reixeta.
Ha quedat impressionant i quan l'obres el color és molt bonic i el gust, ummmmmmm








2 comentaris:

  1. El provo aquesta setmana! Això de pa de vi negre no ho havia sentit mai...però m'encanta! Petons!

    ResponElimina
  2. Caram, sembla molt bo! I ha de tenir molt aroma!

    ResponElimina