diumenge, 6 de gener de 2013

Tortell de Reis

Aquest és el meu primer Tortell. Ha sortit boníssim. 






Tot això ha vingut a partir d'un nou repte del Comando Panarra, que és un grup de Panaders aficionats que estem tutoritzats pel meravellós Daniel Jorda. Per qui no el conegui és un dels millors forners del món, i tot el que té de bo, ho té de millor persona encara. Ens ensenya i guia online. És el nostre Putuchef, com li agrada que l'anomenem. Us recomano sobretot el llibre que acaba de treure Panes creativos, que està ple de bones receptes i molt ben explicades, no fallen mai.
Anem per la recepta d'avui. Pel dia de Reis no pot faltar mai el seu Tortell. A casa ens agrada el tradicional a aquí Catalunya, el de massapà, així que som-hi.
Ja us he dit que la recepta és del Daniel Jorda.


INGREDIENTS

Massa mare:

125g farina de força
60g aigua
30g levat fresc

Massa final

Massa mare
500g farina de força
100g sucre
Pell d'una llimona i d'una taronja
5g sal
3 ous
150g llet
40g licor( Aigua de Tarongina, Aigua d'Azahar)
50g de moscatell o rom
100g mantega
7g canyella
Vainilla


PROCEDIMENT


Primer de tot hem de preparar la masa mare, és una massa ràpida. Barregem l'aigua mab el llevat i hi incorporem la farina, amassem fem una bola i ho deixem reposar tapat fins que augmenti de volum, mínim 30 minuts.
Després ja podrem començar amb la massa final. Ho podem fer a ma, en una amassadora, panificadora, com volguem.
Jo ho vaig fer a ma.
Agafem el sucre i triturem ben fi juntament amb la pell de la llimona i de la taronja.
Anem barrejant tots els ingredients pel mateix ordre,excepte la mantega que la posarem al final.
Amassem + pleguem +reposem 10 minuts.
Amassem + pleguem + reposem 10 minuts
Amassem + pleguem + reposem 10 minuts
Després ho deixem uns 90 minuts perquè dupliqui el volum. Per calcular tots els temps, jo volia tenir el tortell pel dinar, pertant tot això ho vaig fer al vespre i he deixat aquesta massa tapada tota la nit a la nevera.
Pel matí l'he tret i ja estava ben augmentada, l'he amassat per treure l'aire i l'he estirat com un xurro.
Ja havia preparat a part el massapà: ametlla i sucre a parts iguals amb una mica d'aigua per lligar.
Damunt del cilindre de la massa hi he posat el massapà i la fava i el rei (És tradició, qui troba la fava ha de pagar el Tortell, qui troba el rei, serà coronat).
Ho torno a tapar tot i li he donat la forma de tortell. Col.locat sobre la placa del forn amb paper sulfuritzat. Ara s'ha de deixar que dobliqui o tripliqui el volum, tot depèn de la temperatura ambient que tinguem tardarà més o menys. Jo l'he posat dins el forn apagat i m'ha tardat 2 hores.
Després l'he pintat amb ou batut i l'he decorat amb taronja confitada, meló confitat i sucre bolat ( esprepara agafant sucre i humitejant-lo amb gotes d'aigua i queda així granulat).
El forn el tenim calent a 180ºC i l'hi posem durant uns 15 minuts que estigui dauradet.
El deixem refredar sobre una reixeta i ja el podrem tastar.
Creieu-me que surt boníssim, mlot gustós i molt tou. PERFECTE.








PD.:Pel proper any, haig de millorarla forma final i les fotos!



4 comentaris:

  1. Doncs t'ha quedat preciós. Segur que ja no en queda oi? petons

    ResponElimina
  2. Jo no he pogut fer-ne cap, just vaig tornar el dia 5 de viatge i no em donava temps de fer-ne cap per l'endemà. Però m'apunto la teva recepta per fer-la l'any que ve :D T'ha quedat genial ^^

    Molts petons :)

    ResponElimina
  3. Hola Rosa Maria, acabo de descobrir el teu blog i em faig seguidora.
    Jo visc a Barcelona i m'encanta cuinar.
    El meu blog és només de dolços.
    Fins aviat.
    *Pilar*

    ResponElimina