dijous, 29 de març del 2012

Ensaïmada de Mallorca

Feia temps que volia fer ensaïmades de Mallorca però no trobava la recepta que m'acabés convencent fins que l'altre dia vaig veure la de l'Albert de  La cuina de sempre. Està tan ben explicada i les fotos parlen soles, evidentment ho havia de provar. La recepta és llarga però com diu ell, és divertida i entenc molt bé la seva dona que li ha prohibit que en faci més perquè són Boníssimes!!!!!!!!!!!!!!!!!





A casa no ens agrada el Cabell d'Àngel, així que les he farcit de crema. He fet la recepta seguint els passos i consells de l'Albert.

INGREDIENTS


800g farina de força
240g sucre
2 ous
Pell de llimona
1 culleradeta de canyella
30g massa mare
300g d'aigua 
60g llevat fresc
Llard
Crema catalana
Sucre en pols



PROCEDIMENT

En una màquina d'amassar o sinó a ma hi posem la farina passada pel tamitzador i el sucre. després hi afegim l'aigua a temperatura ambient, la pell de llimona ratllada (ell hi posava essència), la canyella i els ous. Conectem l'amassadora i que vagi barrejant. Hi afegim la massa mare si en teniu o sinó res i ho deixem treballar uns 30 minuts.
Quan falti uns 5 minuts per acabar hi posem el llevat esmicolat.
Després sobre el marbre enfarinat treballem la massa i la tapem amb un drap humit durant 30 minuts
Agafem la massa i fem boles d'uns 250g i les posem sobre una safata amb paper vegetal i ho deixem 1 hora.
Després agafem cada bola i l'estirem sobre el marbre, li donem forma rectangular i l'untem tota de llard.
Prèviament he fet crema catalana que ja està freda i la col.loco en uns dels extrems de dalt a baix que he reforçat amb un troç de massa perquè aguanti el farcit.
Després l'enrotllo i la cargolo i poso sobre una safata amb paper vegetal. Faig el mateix amb totes les boles i les deixo uns 20 minuts. Després les desenrotllo i les torno a estirar més i després ja les podré posar a fermentar. Com molt bé explica l'Albert, han de fermentar unes 12 hores. Per poder avançar temps he fet el mateix que ell, en un forn he posat una llauna amb 2 dits d'aigua i el forn engegat a baix només  i a 50ºC.
Poseu 1 o 2 ensaïmades per safata perquè augmenten moltíssim de tamany.
Al cap de 20-30 minuts ja està apunt. Ho treiem amb compte del forn i llavors ja podem treure la llauna amb aigua i augmentem la temperatura fins a 180ºC i ja coem les ensaïmades durant 15-20minuts.
Una vegada están fredes hi posen el sucre glaç i a punt de menjar.









6 comentaris:

  1. ja se on aniré demà a esmorzar! jajajajajajajjaja. petonets

    ResponElimina
  2. Fer ensaïmades a casa és mooooooooooooooooooooooooolt complicat i a tu t'ha quedat sensacinoal, felicitats!
    La setmana que ve marxo de vacances a Mallorca i ja tinc un parell d'obradors que m'han acceptat per passar un dia amb ells i aprendre a fer ensaïmades ;)

    ResponElimina
  3. Quina sort, espero veure una ensaïmada amb totes les instruccions al blog, així n'aprendrem tots! Que vagi molt bé per Mallorca

    ResponElimina
  4. Val la pena oi???? Jo la faig i a casa els hi encanta!!!! Enhorabona ara et tindràn tot el dia fent ensaïmada eh? Petons

    ResponElimina
  5. Tiene una pinta estupenda y blandita. Acabo de descubrir tu blog en Memories---
    Me quedo siguiendote

    ResponElimina
  6. Por las fotos se ven que han salido jugosas, yo hice recientemente con la Thermomix (la masa claro) y quedaron bastante buenas.

    Un saludo

    ResponElimina