dilluns, 6 de gener del 2014

Tortell de Reis II




Els Reis ja han passat i com a premi hem fet un nou Tortell de Reis. Aquest any he fet la recepta del Iban  Yarza aprofitant el seu nou llibre que tinc i que està ple de receptes fantàstiques. L'any passat vaig fer la del Daniel Jordá i va quedar boníssim, per tant el llistó està molt alt, a veure com sortirà.





INGREDIENTS


Massa mare

90 g de farina
50g de llet
2g llevat fresc

Massa

142g de la masse mare
340g farina de força
120g de llet
2 ous
80g de sucre
15g llevat fresc
5g sal
60g mantega

Aromàtics

20g de rom
14g d'Aigua de taronger o d'Azahar
Pell de mitja taronja i de mitja llimona
Mitja branca de canyella


Decoració

Taronja confitada, meló confitat, cireres confitades
Ametlles
Sucre bolat


PROCEDIMENT

El dia abans hem de preparar la massa mare, barregem la llet amb el llevat i després la farina. Amassem uns minuts, fem una bola i ho guardem en un pot hermètic a la nevera.
També bullim la llet amb les pells de taronja i llimona i la canyella, que bulli 5 minuts i desprès tambè ho guardem ben tapat a la nevera tota la nit.

Pel matí treiem la massa mare de la nevera i barregem tots els ingredients excepte la mantega. Colem la llet i hi afegim el rom i l'aigua de taronger. Ha de pesar 120g , en faltarà perquè es va evaporar i ho completem amb llet.
No afegim tot el líquid de cop, esperem a barrejar bé els ingredients. Quan estigui ben barrejat ho posem a la encimera si ho fem a ma i comencem a amassar fent força amb el palmell de la ma cap endavant durant uns 10 minuts. Podem reposar i tornem a amassar. Quan estigui ben llisa l'extenem i hi posem la mantega a trossos i la integrem bé. Amassem 10 minuts i quan la veiem ben llisa la posem en un bol.
Per facilitar la feina i els horaris, ho he fet per la tarda i la tapo i poso a la nevera tota la nit perqué fermenti en fred i més lentament.
Pel matí  la treiem i posem a la encimera i l'apretem bé per treure el gas, fem una bola i la deixem uns 15 minuts  ben tapat perquè es relaxi.
Ara ja podrem formar el tortell. N'he fet dos, un serà de massapà per tant estiro bé la massa en forma rectangular i en un extrem hi  el massapà i ho enrotllo com un cilindre, tanco els dos extrems i ja en tenim un.




L'altre l'he fet farcit de nata, li donc forma de bola i amb els dits faig un forat al mig i ho vaig eixamplant fins que quedi ben foradat i format.( La nata es posa al final quan ja està cuit i fred)

Els pintem amb ou batut i els deixem fermentar  una hora i mitja fins que doblin el volum. Després els tornem a pintar amb ou i els decorem amb la fruita confitada i sucre.



Abans de la  primera fermentació una vegada formem els tortells és quan posem el rei i la fava.

El forn ja el tenim calent i el posem a 190º C amb el foc de dalt i baix durant uns 12-15 minuts. S'han d'anar controlant perquè no quedin massa cuits perquè quedarien secs.

Han quedat també molt bons, una altra recepta perfecta.

Bona diada de Reis










8 comentaris:

  1. T'han quedat genials!!! No he vist els de l'any passat, però aquests són de primera!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si i molt bons, l'any que ve potser faig com tu i el faig de xocolata

      Elimina
  2. Uns tortells preciosos. Prenc nota de la recepta.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. T'han quedat guapíssims, Rosa Maria!! Que bons que devien ser!

    ResponElimina
  4. amb aquest tortell segur que es varen portar bé els Reis!!! T'ha quedat de luxe. petonets

    ResponElimina