dilluns, 17 de març del 2014

Bunyols de l'Empordà




Ja estem a la Quaresma i un dels postres típics a Catalunya per aquestes dates són el Bunyols. Cada vegada les pastisseries crec que comencen més aviat la celebració de les festes. Abans aquests bunyols es feien just per la Setmana Santa. A casa meva la meva iaia els feia sempre el Dijous Sant i ara quan arriben aquestes dates ja n'estem farts. Us deixo aquesta recepta que surten boníssims i fàcils de fer


INGREDIENTS

500g farina de força
100g de sucre
2 ous
30g de llevat fresc
6g de sal
50g de llard de porc
120g de llet
Pell de mitja llimona ratllada
20-30g de matafaluga en llavor o "anís verd"


PROCEDIMENT

Per poder treballar millor jo ho faig en dos dies i va molt millor i no t'has de llevat super aviat.
Al vespre preparo la massa i llavors la deixo fer la primera fermentació tapada a la nevera i així  a l'endemà ja puc fer les boles i la segona fermentació

Jo ho he amassat a la panificadora, també ho podeu fer  a mà o en una amassadora.

En el bol o recipient hi posem els ous, el sucre, el llevat i ho remenem bé. Després hi afegim la farina, la llimona, la matafaluga, el llard , la sal i la llet.  Comencem a amassar. A la meva panificadora, poso el programa d'amassar que és l'11 i cada 10 minuts el paro i torno a començar. Ho he fet unes 4-5 vegades, fins que veig que la massa està ben llisa i brillant.
Ho he posat en un bol, l'he tapat amb film i a la nevera fins l'endemà.
Pel matí ho he tret i he desgasificat la massa sobre l'encimera. Després en fem unes tires, uns cilindres i en tallem unes boles totes iguals i no gaire grans perquè encara han de tornar  a fermentar i llavors els bunyols sortirien molt grans.
En una plata de forn i anem posant les boles que les haurem tensionat d'una en una fent-les bolejar per l'encimera. Les hem de deixar separades perquè no es toquin al fermentar.



Les posem al forn apagat perquè facin la segona fermentació durant una hora i mitja o dues.
Ara ja podem preparar la fregidora amb oli de girasol(no dóna tan gust), un plat amb sucre i un biberó amb anís.
Aquest pas és important que algú t'ajudi perquè mentre cous els bunyols, l'altre , en el meu cas, el Francesc, el meu fill, els ha de passar per paper absorvent, anís i finalment sucre. S'ha de fer en calent perquè sinó el sucre no s'enganxa.
Ja veureu que caureu en la tentació de provar-los abans d'acabar de coure'ls, són boníssim, gustosos i supertendres.












2 comentaris: