dissabte, 17 de gener del 2015

Babka de xocolata


Aquesta setmana, viatjant pel facebook, el fantàstic Daniel Jordà ens va posar una foto d'una de les seves creacions. Feia una pinta tremenda i es diu Babka.
No ho havia sentit mai ni tan sols n'he menjat però quan ho vaig veure vaig decidir de seguida que havia de trobar la recepta perquè havia de ser boníssim.


Ja sabeu que per internet podem trobar receptes de tot. Primer ens explica una mica la història del Babka.
Sembla ser que té un origen a Polonia, Lituania, Eslovàquia, Ucraïna i a Rússia. És un postre típic pel diumenge de Pasqüa. Però també n'hi ha una altra versió que és jueva, de l'est d'Europa i que a diferència de la primera que es farceix de fruita confitada, aquesta es fa de xocolata i canyella.
Jo volia fer aquesta segona versió amb xocolata així que a buscar receptes. En vaig trobar moltes, la majoria en anglès i francès però sort del traductor que ens apanya bastant. No puc posar tots els blocs que he consultat, perquè n'eren molts i al final n'he fet una barreja però dels que més he seguit han estat, Smitten Kitchen, Un déjeuner de soleilEl gato goloso .
Al final ha quedat fantàstic i boníssim.




INGREDIENTS

350g farina de força
7g de llevat sec instantani
50g sucre
120g llet
2 ous
40g mantega
1 culleradeta de sal

Farcit

120g xocolata per fondre
100g mantega
30g xocolata en pols
50g sucre


PROCEDIMENT


Barregem tots els ingredients per fer la massa excepte la mantega. Ho podem amassar a mà o amb l'amassadora, anant intercalant pauses d'uns 10 minuts. Quan ja està tot ben integrat hi afegim la mantega a trocets. Anem amassant. Al final haurem amassat uns 20 minuts amb les pauses a part.
Ho posem en un bol , el filmem i el deixem a temperatura ambient fins que dobli el volum. Després ho bolquem sobre l'encimera i ho desgasifiquem i el tornem al bol filmat i a la nevera fins l'endemà.
L'endemà ja podem preparar el farcit. Ho posem la mantega en un cassó al foc i quan estigui desfeta hi afegim la xocolata trocejada. Després el cacau en pols i el sucre. Ho deixem refredar.
Estenem la massa sobre l'encimera una mica enfarinada i amb un corró li donem forma de rectangle. A sobre extenem tot el farcit i ho enrosquem com un cilindre.


Agafem un motlle rectangular hi posem un paper sulfuritzat i al posar-hi el cilindre de massa el torcem sobre ell mateix com un tirabuixó i el posem dins. 

Ho tapem amb un drap humit i ho posem a fermentar una altra vegada, una hora. Després el pintem amb llet i una mica de sucre humitejat per sobre. 

El forn ja està calent a 180ºC i el coem uns 35-40 minuts.
Quan el treiem el pintem amb un almívar fet a parts iguals de sucre i aigua. Que es refredi sobre una reixeta i llest.

Ha quedat molt bo, no sé si és com l'original perquè no n'he menjat mai però està boníssim.





4 comentaris:

  1. A part de ser boníssim segur i t'ha quedat genial, he après una cosa més avui. No coneixia aquest pastís!
    Petons

    ResponElimina
  2. Està dient "Menja'm!!" :)

    Jo també vaig veure la foto d'en Daniel però en comptes de concentrar-me en el Babka vaig pensar que fa molt que no tenim reptes i que és una pena...

    Una abraçada guapíssima!! I a menjar-lo de gust que per la pinta que fa s'ho val!! :)

    ResponElimina
  3. Ohhhhh, quina cosa més bona....l'haig de fer!!!! A casa segur que arrassa!!! Aquesta tasca d'investigació per la xarxa que has fet ha donat uns grans resultats! Petons!

    ResponElimina
  4. Guau ha d'estar tremendo! Se'm fa la boca aigua d'imaginar el saborque tindrà...No se si saps que organitzo un concurs al meu blog, sortegem un lot deproductes Castey valorat en 160€ i m'agradaria molt comptar amb tu,tens tota la informació al blog, a veure si t'animes! Una abraçada maca!

    ResponElimina