dimarts, 29 de novembre del 2011

FOCACCIA DEL DANIEL JORDÀ

Aquesta recepta l'he treta del blog de l'Elvira de http://loscerezosenflor.blogspot.com/.
És molt fàcil de fer i molt bo, tant que quasi no cal res més per acompanyar. Comença a ser un clàssic a casa meva pels caps de setmana.




INGREDIENTS

200g de farina de força
200g de farina comú
20g mantega
25g d'oli d'oliva
120g de massa mare (opcional)
15g llevat fresc
250g de cervesa
1 culleradeta de sal
Romaní, farigola, orenga, olives negres, sal maldon, tomàquets secs...


PROCEDIMENT


Per amassar-ho tot jo utilitzo la panificadora Moulinex que tinc i el poso al programa número 11 d'amassar.


Ho deixo fins que quedi tot ben integrat, uns 10 minuts.
Després poso la massa sobre el marbre amb una mica d'oli i li donc una forma de bola i el poso en un bol amb oli.


Ho tapo i ho deixo uns 10 minuts, el trec i el torno a amassar 20 segons  i el torno en el bol. 10 minuts més i repeteixo el pas.

Passats els 20 o 30 minuts treiem la massa a sobre el marbre amb una mica d'oli i la tallem amb 4 parts.
L'estirem amb la ma i el rodillo i els posem en 4 motlles allargats, els untem amb oli i hi clavem els dits. Jo aquest cop només n'he fet una de gran. Ho deixem reposar tapat amb un drap i repetim el mateix procés 3 vegades, oli i clavem les puntes dels dits.
Escalfem el forn a 220ºC.

A cada focaccia hi repartim diferents ingredients per sobre. En una hi poso olives negres tallades i farigola, l'altra romaní i tomàquets secs i a les altres orenga i  sal maldon. Aquest cop només n'he fet una de gran i hi he posat farigola, olives negres, tomàquet sec i sal maldon.


Les posem al forn uns 10  minuts i després abaixem a 200ºC 10 minuts més fins que quedin cuites.
La cuina queda amb barreja d'olor d'herbes molt bona.









divendres, 18 de novembre del 2011

Sopa de pa de la iaia Maria

Memòries d'una cuinera ens han proposat el repte de fer "Sopetes"










Aquesta sopa és una de les que més recordo de la meva iaia. En aquell moment segur que no l'apreciava tant com ara, senzillament era una de les tantes coses que ens cuinava cada dia. En el moment que vaig haver de cuinar jo, sembla mentida com de manera natural em venien al cap els plats que ens feia ella i això que ni molt menys m'havia donat la recepta, ella no era de receptes les tenia totes al cap era natural per ella. Ja fa molts anys que no hi és però aquesta sopa la dedico a ella.



És una sopa molt senzilla i bàsica, la típica que, depenent del que tinguis a la nevera l'hi poses o no. Que has comprat peix i tens el cap i pells o peixos de roca i en fas un brou , doncs bé. Que tens un brou de pollastre doncs també, que no tens res, doncs hi poses aigua i ja està.

És una Sopa de Pa amb el brou que tu hi vulguis afegir. Jo l'he fet amb un brou de peix que tenia.

INGREDIENTS

Per fer el brou de peix:

Cap i espines d'un rap
Cap i espines d'un lluç
1 pastanaga
1 branca d'api

Per la sopa:

1 l del brou
Llesques de pa sec o torrat
1 ou


PROCEDIMENT

Una vegada hem posat l'aigua a bullir dins l'olla hi posem tot el peix amb la pastanaga i l'api. Ho deixem coure hi afegim sal  i a mesura que surt l'escuma l'anem treient. Ho deixem bullir uns 20-25 minuts.


Després agafem aquest brou ja colat i l'hi posem el pa sec o torrat a troços i ho deixem coure fins que quedi el pa ben estovat.







Amb un batedor manual anem remenant la sopa perquè el pa quedi ben esmicolat i després hi tirem un ou sencer i el remenem de seguida perquè es desfaci per la sopa i ja la tenim apunt de menjar.










Que vagi de gust!

dilluns, 14 de novembre del 2011

PA D'OLIVES NEGRES I CANSALADA








Aquest mes "La recepta del 15" ens ha proposat que fem pa, quina sort, perquè ara m'ha agafat la dèria de fer pa.


M'agrada mirar pels diferents blogs i veure les diferents receptes i consells, n' hi ha tants com blogs diferents hi ha , però tots serveixen pels possibles dubtes que em vindran. Ja n'he fet alguns de pans i la veritat és que tots han quedat molt bons i el més important lo bé que m'ho passo fent-lo. El Joan diu que sort que m'ho passo bé perquè amb l'esforç que suposa, temps i energia que es gasta ha de compensar per no comprar- lo a la fleca del poble que surt a una mínima quantitat de preu.
Em part de raó que surt més barat anar-lo a comprar però és que jo al meu poble no en trobo cap que m'agradi, secs, sosos i sempre hi ha el mateix, amb lo poc que costa innovar amb el pa així que ho faig jo.

La recepta d'avui l'he treta del llibre del Richard Bertinet " PANES", però he fet alguna variació.


INGREDIENTS

500 g de farina de força
20 g de sèmola
15g de llevat fresc de forner
10 g de sal
50 g d'oli
120 g de massa mare
320 g d'aigua
Cansalada (bacon)
Olives negres


Agafem tots els ingredients secs i els barregem tot desfent el llevat amb els dits com ens explica bé el Richard Betinet. Després afegim l'oli i finalment l'aigua. Podem treballar- ho dins un bol o en una màquina d'amassar. Jo ho he fet en la panificadora en el programa 11 d'amassat de masses. Després d'acabar el programa, 1,30h l'he tret de la màquina i l'he posat sobre el marbre una mica enfarinat perquè m'ha semblat que encara estava molt líquida. 






En el llibre quan et diu que l'has d'anar treballant amb les mans no et diu quan temps, jo em pensava que no ho feia bé perquè no h havia manera que es quedés més o menys consistent. Crec que ha passat de 20-30 minuts quan la massa se m'ha anat lligant, per tant crec que en aquest llibre falta la indicació del temps de treball.
Mentre ho deixo reposar una mica, en una paella fregeixo el bacon tallat a troços i després ho barrejo amb les olives negres tallades. Quan està fred ho barrejo amb la massa de pa i ho poso en un bol enfarinat perquè reposi i augmenti tot tapat amb un drap i el col.loco dins el forn apagat. 


Al cap de 1 hora ja ha llevat de tot i el torno a treballar sobre el marbre enfarinat anar fent doblecs com ens diu en el llibre i el poso en el motlle de vidre enfarinat on el couré al forn. Ho torno a tapar i el torno a deixar reposar al forn tapat.


Passada una hora el trec del forn i el pre- escalfo a 250 graus. Faig uns talls a la massa amb un ganivet afilat o el tallador de pizzes, l'enfarino una mica per fora i el poso al forn tapat amb la tapa de pyrex.

 Baixo el foc a 200 graus durant 30-35 minuts. Quan ja veig que quasi bé està trec la tapa amaba amplt de compta perquè s'acabi de daurar i ja està acabat.
L'olor que es desprèn és " fantàstica" com diu l'Eduard Punset.











diumenge, 13 de novembre del 2011

TOCINETS





Quin èxit!

Auesta recepta l'he treta del blog del Nandu Juvany. Em pensava que seria difícil de fer i que no quedarien com els de la pastisseria però tot el contrari han quedat perfectes, superbons, de fet són un PECAT
El passat 10 de novembre va ser l'aniversari del Joan i em va recalcar que no volia cap pastís però jo no me'n puc estar i per això vaig pensar de fer aquests TOCINETS que són un dels seus postres preferits.
Els ingredients són senzills però contundents.

INGREDIENTS

1r. Almívar: 100 g de sucre i 50 g d'aigua
2n. Almívar: 280 g de sucre i 90 g d'aigua

10 rovells d'ou
1 clara d'ou


PROCEDIMENT

Primer de tot preparem el 1r. Almívar en un caçó i ho deixem bullir uns 3 minuts. Aquest almívar ens servei per pintar els motlles de flameres que utilitzaré.
Després fem el 2n. Almívar igual que l'anterior, el deixem refredar una mica i l'aboquem sobre el bol on tenim els 10 rovells d'ou i la clara ja remenats però sense fer escuma.
Anem tirant l'almívar mentre remenem amb el batedor manual els ous. Després ja ho podem posar dins els motlles i ho coem al vapor.
Per coure-ho al vapor he utilitazat l'olla a pressió amb l'accessori de la safata on posar els motlles perquè no toquin l'aigua del fons, tapem l'olla i ho coem 5-8 minuts quan comenci asortir el vapor per la vàlvula.

Quan els treiem de l'olla els deixem refredar i els tombem sobre un plat i els posem a la nevera fins que s'hagin de menjar.

Queden boníssims.....







dijous, 3 de novembre del 2011

VINS

M'agrada cuinar i m'agrada menjar. Em considero una bona gourmet, i per tant també m'agrada acompanyar o maridar com es diu  avui en dia en propietat, els plats amb un bon vi o cava.
Per tant, de tant en tant quan en trobi algun que valgui la pena també el posaré aquí. Ni molt menys sóc experta en el tema, senzillament posaré la informació del vi o cava i el que m'ha semblat, si m'ha agradat, si val la pena i el preu que m'ha costat. Crec que és interessant.
A nosaltres, al Joan, el meu marit, i a mi, Rosa Maria ens agrada anar a les bodegues o botigues especialitzades en vi i demanar les novetats que tenen i què en pensen. Això és difícil depenent de la botiga i perquè no et coneixen , però si són coneguts com la del meu poble, Caldes de Montbui que hi ha la bodega de tota la vida "La Vallesana", ells ja saben que quan entrem ens agrada mirar a veure què hi ha, preguntem les novetats i ells ens expliquen segons per què el necessitem. Siguem realistes, no podem comprar un super vi amb el seu corresponent preu super elevat cada setmana, però si en ocasions especials.
Tenim vins de tots preus i molt bon vins, per tant va bé anar provant per veure novetats.

Aquest cap de setmana que hem estat a La Cerdanya, hem anat a una bodega de Puigcerdà que ens aconsellen sempre molt bé, Ramon Rovira

Ens ha recomanat moltes ampolles però nosaltres per aquest dies n'hem agafat 2 de diferents, ara us explico què m'han semblat:  l


"Collbaix"
Pla de Bages
Celler el Molí
La Llobeta. 2007
Criança. Cabernet sauvignon i merlot
Preu: 9,50 euros
Molt interessant, em va agradar molt, potent, gustós i aromàtic
Per repetir, s'ha de tenir en compte









Garnatxa de l'Empordà

Ideal per les castanyes 






"La Montesa"
Palacios/Remondo
Rioja
Alfaro
Criança. Tempranillo, graciano, mazuelo i garnatxa
Preu: 11 euros
No em va agradar tant com el Collbaix, menys gustós, no gaire interessant





ESPATLLA DE XAI AL FORN

Comença la temporada d'utilitzar el forn, tant per fer postres ,com  el cas d'avui per fer una recepta de carn.
És una recepta molt fácil, que quasi bé es fa tota sola i surt molt bona.



INGREDIENTS:

1 Espatlla de xai
2-3 grans d'all
Oli
Conyac
Mel
Suc de llimona


PROCEDIMENT


En una safata del forn hi posem l'espatlla amb uns talls que ja ens haurà marcat el carnisser perquè es cogui millor, amb sal i pebre. A la mateixa safata hi posem els alls pelats i un raig d'oli d'oliva per sobre.


El forn ja el tenim calent a 200ºC i hi posem la safata.
Al cap d'una estona , quan veiem que es cou ràpid hi tirem un bon raig de conyac per sobre de l'espatlla i abaixem el foc a 180ºC.
Mentre preparem, una salsa amb què pintarem l'espatlla que li donarà bon gust i un color molt daurat. 


Agafem el suc d'una llimona i hi afegim unes 2 cullerades de mel i unes branques de farigola,  ho barregem amb una cullera i ho tirem per sobre de l'espatlla.


de tant en tant anem tirant sobre l'espatlla el mateix suc del rostit i si convé hi posem una mica d'aigua.
Depenent de la mida, però normalment  amb un pes de 1-1,5 quilos al cap de 1- 1,30h ja està cuita.