diumenge, 1 de juny del 2014

Clafoutis aux cerises



És temps de cireres i a part de menjar-les de l'arbre, que és com més m'agrada, aquest és un dels pastissos de cireres més fàcils i bons que hi ha.
Ja us vaig explicar a l'altre recepta de Clafoutis de cireres, que és un postre francès molt conegut i que segons la fruita que hi poses canvia de nom a Flognarde.
Avui he provat una altra recepta i ha sortit molt bona.



INGREDIENTS

200g de cireres
100g farina
400ml de llet
4 ous
175g de sucre
Mantega per untar els motlles

PROCEDIMENT

Escalfem el forn a 180ºC.
En un bol hi posem la farina i els ous. Ho barregem bé. Després hi afegim el sucre i la llet.
Tot ben barrejat i ben fi.
Untem els motlles amb mantega
Netegem les cireres i els hi treiem el pinyol.
Posem les cireres en el motlles i ja hi podem posar la massa.
Ho coem al forn fins que estigui dauradet, uns 20 minuts i llestos.
Queden impressionants i molt bons. A més a més la recepta més fàcil impossible.




dissabte, 24 de maig del 2014

Pa de pessic




El Pa de Pessic és una espècie de coca o pastís molt típic de Catalunya.Hi ha molts pobles que se'n declaren pioners de l'autèntica fòrmula però avui en dia en podem trobar a molts llocs. Que tenen en comú, lo esponjosos i flonjos que són. Suposo que d'això en ve el nom, que es podia menjar fent pessics al pastís.
Havia provat diferents receptes i quedaven bons però acabava de trobar la fórmula especial. Ara ja la tinc , la vaig trobar per casualitat viatjant com fem tots en el món dels fantàstics blogs de cuina que entres en un i acabes anant a parar a 50.000Km lluny. Aquest blog que us dic és el de la Mone de Dèries us convido amb el seu permís que hi entreu i veureu lo fantàstic que és

INGREDIENTS

100g farina
50g Maizena
2cc d'impulsor
200g sucre
6 clares d'ou
3 rovells
1/4 cc sal
Vainilla a gust


PROCEDIMENT


Barregem  una mica de la maizena amb l'impulsor i la resta amb la farina. La farina la tamitzem 3 vegades, ens ho recomana perquè quedi molt més flonjo i realment és veritat.
Batem les clares i quan estan espumoses hi posem  la barreja de llevat i maizena, després ja les muntem ben fortes i hi afegim el sucre, la sal  i la vainilla.
Afegim a la barreja de les clares els rovells d'un en un  i barregem a mà. Després les farines tamitzades.
preparem el motlle esmontable amb les parets pintades amb mantega o spray antiadherent i una mica de farina , que la fem caure l'excés.
El forn ja el tenim calent a 160ºC
Posem tota la massa al motlle i igualem la superfície. El posem al forn i baixem la temperatura a 150ºC i el coem durant 40-50 minuts fins que al punxar-lo surti net. Després apaguem el forn i amb la porta obert el deixem a dins 15 minuts. 
El treiem i deixem refredar damunt la reixeta i el desmotllem.



És un pessic dels núvols, molt bo i molt flonjo. No he pogut fer cap foto del tall perquè ha volat.







dimarts, 6 de maig del 2014

Pastís de Crema Catalana


Aquest any per Sant Josep vaig fer una nova versió de la Crema Catalana en forma de pastís. Ens va agradar tant que ja l'he repetit vàries vegades. És molt fàcil de fer i molt bo.


INGREDIENTS

500 ml de llet
4 rovells d'ou
100g de sucre
25g de farina de blat de moro (Maizena)
3 fulls de gelatina
1 canó de canyella
Pell de llimona

Per la base

150g de galetes ( les que volguem)
50g de mantega


PROCEDIMENT


Primer hem de preparar la base. En una màquina que tinguem per picar hi posem les galetes juntament amb la mantega. D'aquesta manera ens quedarà perfecte per posar ben triturat. Si no en tenim, posem les galetes en una bossa de plàstic i amb un corró o mà de morter li donem cops fins triturar-ho ben fi. Desfem la mantega al microones i ja podem omplir el motlle que tenim forrat amb paper sulfuritzat.
Tant d'una manera com de l'altre, ho repartim bé i llavors ho aixafem ben fort perquè quedi ben compacte. Ho posem a la nevera perquè quedi fred.

Preparem la crema: posem els fulls de gelatina en un bol amb aigua perquè s'hidratin. Podem fer la crema en versió ràpida al microones o al foc. Posem la llet , els rovells, el sucre, la Maizena i ho triturem bé. Hi posem la pell de llimona i la canyella i al microones a potència màxima durant 3 minuts. Ho treiem ho remenem i el tornem a posar 2 minuts més. Després treiem la canyella i la llimona i ho tornem a triturar. Ja la tenim apunt. La deixem refredar una mica i hi afegim les fulls de gelatina ja hidratats, ho remenem fins que quedin ben desfets i ja podem omplir el motlle del pastís.
El deixem  a la nevera unes 2-3 hores perquè quedi ben quallat.
A l'hora de presentar-lo el podem posar així sol o amb sucre cremat per sobre.


dimarts, 22 d’abril del 2014

Green Smoothies a la catalana





Després de passar uns dies de festa, ja tocava, en teníem tots moltes ganes oi? Ha estat un trimestre molt llarg des de les vacances de Nadal. Hem disfrutat molt d'aquests dies de vacances i a més a més ha fet uns dies fantàstics.
Les festes s'han acabat amb el dia de la Mona. Com cada any no en podien faltar, n'he fet una de tradicional, uns Nius de Pasqua, recepta de la Dolors de Hi ha bruixes a la cuina i l'altre he fet una Sacher perquè és la que m'havia demanat la meva filla.
Després dels excessos convé una recepta més light i depurativa. Ara estan de moda els famosos batuts i sucs verds o Green Smoothies, que tan serveixen per depurar, desintoxicar......coses de famoses. Però la veritat és que no hi ha cap trampa, si volem perdre pes , diem-ho clar no podem pas menjar gaires pastissos sinó més verdureta i fruita. Aquí és on entren aquests liqüats de verdures i fruita que si els prenem durant el dia ens faran orinar molt i enganyem una mica la gana. A part de que la verdura i sobre tot si és crua és una font molt important de vitamines i minerals i a més a més també recomanen posar-hi un a peça de fruita per tant també hi tindrem la part de glúcids necessaris. El proper els faré així, el d'avui encara és una mica barreja entre puré d'hivern i primavera.
Avui he fet una barreja de verduretes verdes que tenia per casa, però jo les he cuit una mica, m'agraden més.


INGREDIENTS

200g d'espinacs tendres
1 ceba
1 carbassó
150g pèsols
Aigua
Sal
Virutes de pernil


PROCEDIMENT


En una olla amb força aigua i sal fem arrencar el bull els espinacs i els pèsols, pocs minuts i ja estan cuits, els reservem fora de l'aigua.
En una olla amb una mica d'oli hi sofregim la ceba i el carbassó. Hi afegim els espinacs i els pèsols i una mica de l'aigua que hem reservat de bullir-los.
Pocs minuts i ja ho podem triturar tot amb la batidora.
Si volem podem fregir o no unes virutes de pernil per posar per sobre.
Boníssim, també és depuratiu, encara que no tan light com els  Green Smoothies.






dilluns, 24 de març del 2014

Financiers al sud de França#cocinadecine





Viatjant per la blogosfera de blogs gastronòmics segur que arribaràs a un gran blog que es diu April's Kitch. Està ple de receptes fantàstiques i de grans vivències gastronòmiques. Doncs aquest blog està d'aniversari, fa 3 anyets i la Mon, la seva alma mater ho vol celebrar amb un gran concurs, original com ella. 


                            



Hem de buscar una pel.lícula realitzada entre els anys 1950-1965 i buscar un plat que creiem que vagi bé pels seus personatges.
Pensant, pensant, ja he trobat la pel.lícula. No és una pel.lícula gastronòmica, ni molt menys, crec que no surt cap escena menjant cap plat. És una pel.lícula super romàntica que ha servit de base de moltes altres pel.lícules que n'han fet referència. Es podria dir que és una pel.lícula per dones, sobretot de les de la meva edat però super recomanable per tothom que tingui ganes d'emocionar-se i plorar.
Quan pensem en New York, què pensem, quin és un dels edificis més emblemàtics, per què? Si penseu que és l'Empire State Building sou dels meus, per què? Quina pel.lícula en parla? Més avall trobarareu la resposta
Abans de dir-vos la pel.lícula us diré que una de molt més recent la utilitza com a base per crear el seu argument, és " Algo para recordar" del Tom Hanks i la Meg Ryan de 1993, títol original, Sleepless in Seattle.

                      






Suposo que ja heu endevinat el nom de la pel.lícula , An affaire to remember, que aquí a Espanya es va traduir com "Tú y yo"

                 



Pel.lícula: An affaire to remember
Any: 1957
Director: Leo McCarey
Protagonistes: Cary Grant, Deborah Kerr
País: Estats Units
Tipus: Romàntica

Suposo que en sabeu l'argument, el  Nickie Ferrante ( Cary Grant) un pintor play boy i la  Terry Mckay  (Deborah Kerr)es coneixen en un transatlantic i s'enamoren. El problema és que tots dos estan compromesos i com que no estan segurs de trencar les seves vides fàcils i unir-se , valdre's per ells mateixos, decideixen que es donen un marge de 6 mesos per trencar amb tot i es retrobaran a dalt de tot del Empire  State Building. Quan arriba la data, ell l'espera i espera.....fins a mitja nit però ella no apareix. Què ha passat? No l'estima?..... Passa el temps i ell la retroba a casa seva per lliurar-li el xal que la seva àvia ,que ella va coneixer durant el creuer a França, li regala perquè s'ha mort. És l'escena final, què passarà? Sabrà perquè no va anar-hi?.............. No us explico res més per si encara queda algú que no hagi vist la pel.lícula. Només us dic la frase final que li diu la Terry al Nickie:
             
«If you can paint, I can walk - anything can happen, right?»

Què els hi podria oferir per menjar?......... Hi ha una escena molt tendre, quan la Nickie coneix a l'àvia i prenen un te a casa seva a Villefranche sur Mer  i toquen al piano la famosa melodia de la pel.lícula. Així que he pensat que juntament amb el te o el cafè els hi podríem oferir unes pastes, no creieu?
Els hi he ofert uns deliciosos i tendres Financiers, adients no creieu?


Recepta dels Financiers


INGREDIENTS

4 clares d'ou
110g de mantega
120g de sucre glaç
100g d'ametlla en pols
40g de farina de reposteria
Un pessic de sal


PROCEDIMENT



Escalfem la mantega a foc suau fins que quedi ben desfeta, la colem i la deixem refredar. Mentres ja podem tamitzar la farina, l'ametlla i el sucre glaç.
Montem les clares juntament amb el pessic de sal ben fortes.
Ara ja podem barrejar tots els ingredients, afegim amb compte perquè no baixin gaire, les clares a la barreja de farines i després hi afegim la mantega. Ho remenem tot bé i ja podem omplir les càpsules de madalenes(hi ha motlles especials per financiers però jo no en tenia).
Per decorar, a algunes hi he posat sucre per sobre i a alttes perles de xocolata amb llet i candy melts  de vainilla.
Els coem al forn a 180ºC durant uns 10-15 minuts. Al estar dauradets els punxem amb escuradents i si surt net ja estan llestos.
Boníssims per acompanyar un te o un cafè no creieu?

Feliç aniversari Mon








dilluns, 17 de març del 2014

Bunyols de l'Empordà




Ja estem a la Quaresma i un dels postres típics a Catalunya per aquestes dates són el Bunyols. Cada vegada les pastisseries crec que comencen més aviat la celebració de les festes. Abans aquests bunyols es feien just per la Setmana Santa. A casa meva la meva iaia els feia sempre el Dijous Sant i ara quan arriben aquestes dates ja n'estem farts. Us deixo aquesta recepta que surten boníssims i fàcils de fer


INGREDIENTS

500g farina de força
100g de sucre
2 ous
30g de llevat fresc
6g de sal
50g de llard de porc
120g de llet
Pell de mitja llimona ratllada
20-30g de matafaluga en llavor o "anís verd"


PROCEDIMENT

Per poder treballar millor jo ho faig en dos dies i va molt millor i no t'has de llevat super aviat.
Al vespre preparo la massa i llavors la deixo fer la primera fermentació tapada a la nevera i així  a l'endemà ja puc fer les boles i la segona fermentació

Jo ho he amassat a la panificadora, també ho podeu fer  a mà o en una amassadora.

En el bol o recipient hi posem els ous, el sucre, el llevat i ho remenem bé. Després hi afegim la farina, la llimona, la matafaluga, el llard , la sal i la llet.  Comencem a amassar. A la meva panificadora, poso el programa d'amassar que és l'11 i cada 10 minuts el paro i torno a començar. Ho he fet unes 4-5 vegades, fins que veig que la massa està ben llisa i brillant.
Ho he posat en un bol, l'he tapat amb film i a la nevera fins l'endemà.
Pel matí ho he tret i he desgasificat la massa sobre l'encimera. Després en fem unes tires, uns cilindres i en tallem unes boles totes iguals i no gaire grans perquè encara han de tornar  a fermentar i llavors els bunyols sortirien molt grans.
En una plata de forn i anem posant les boles que les haurem tensionat d'una en una fent-les bolejar per l'encimera. Les hem de deixar separades perquè no es toquin al fermentar.



Les posem al forn apagat perquè facin la segona fermentació durant una hora i mitja o dues.
Ara ja podem preparar la fregidora amb oli de girasol(no dóna tan gust), un plat amb sucre i un biberó amb anís.
Aquest pas és important que algú t'ajudi perquè mentre cous els bunyols, l'altre , en el meu cas, el Francesc, el meu fill, els ha de passar per paper absorvent, anís i finalment sucre. S'ha de fer en calent perquè sinó el sucre no s'enganxa.
Ja veureu que caureu en la tentació de provar-los abans d'acabar de coure'ls, són boníssim, gustosos i supertendres.












dijous, 13 de març del 2014

Panets d'hamburguesa




Una altra recepta de pa. Últimament estic molt pesada, però no és que sigui l'únic que faig però si que són pans i panets nous que m'han agradat molt i que per tant faig sovint, com aquest panets d'avui que sempre en tinc de congelats. És un fons de congelador ideal, tan serveixen per fer amb una bona hamburguesa com per farcir de qualsevol cosa.
Crec que finalment he trobat la recepta ideal, la volia que fos tendre però a la vegada que no acabés sent com tipus  "bollo", brioix, no hi volia posar ni mantega ni ous. 



INGREDIENTS


250g farina de força
250g farina normal
300g d'aigua
80g d'oli
10g de llevat fresc
30g de sucre
10g sal
Llavors de sèsam per decorar (opcional)


PROCEDIMENT

En una amassadora, panificadora, o a mà,  hi posem tots els ingredients excepte el llevat i amassem bé. Quan estigui ben integrat tot hi afegim el llevat. Amassem bé durant uns 10 minuts o fem pauses de 10 minuts i tornem a amassar. Això ho repetim unes 3-4 vegades.
Posem la massa en un bol untat amb oli i ho tapem amb un drap o film. Ho deixem fermentar una hora o hora i mitja fins que augmenti de volum.
Després ja podem posar la massa sobre l'encimera una mica enfarinada, desgasifiquem i en fem unes 8 parts. Bolegem les boles i les posem sobre la placa de forn amb paper sulfuritzat. Al cap d'uns minuts axaifem les boles per sobre i les deixem fer la segona fermentació. Fins que doblin de volum.
Jo les poso dins el forn apagat.
Ja podem escalfar el forn a 180ºC, pintem els panets amb aigua i hi posem les llavors de sèsam.
Els coem durant uns 10-15 minuts i quan estan dauradets ja estan llestos.

Molt bons, són els panets d'hamburguesa ideals, de veritat.