Un altre any i ja tornem a ser Sant Joan. Com mana la tradició hem de menjar les famoses coques de Sant Joan, per la revetlla, pel dia de Sant Joan o qualsevol altre dia perquè són boníssimes.
Aquest any he tornat a fer la de crema i també de llardons.
He dubtat molt sobre quin recepta utilitzar i al final he fet una mica de barreja de vàries però hem de tenir en compte que totes elles parteixen d'una massa abrioixada dolça i per tant no difereixen gaire.
INGREDIENTS
Massa mare:
140g de farina de força
30 g de llevat fresc
80g de llet tèbia
PROCEDIMENT
El dia abans ho preparem.
Barregem bé els tres ingredients, i quan estigui tot ben amassat ho posem en un bol amb una mica d'oli i ho filmem.
Ho deixem fermentar 1 hora i ja ho guardem a la nevera fins l'endemà.
MASSA FINAL DE LA COCA
500 g farina de força
90g mantega
10g sal
3 ous
90g sucre i 1 cullerada sopera de sucre invertit(20g)
75g llet o aigua
Pell de llimona ratllada o de taronja o les dues
PROCEDIMENT
Una hora abans de començar treiem la MM de la nevera per atemperar-la.
En una amassadora o a mà hi posem tots els ingredients excepte la mantega .
Ho anem amassant bé. Fem intervals d'amassar amb el ganxo i reposos. Quan ja està molt llis hi podem afegir la mantega a trocets. Costarà molt integrar-la. Amassem i fem reposos fins que quedi la massa ben tersa i uniforme i poguem fer la prova de la membrana.
La passem a un bol amb oli i la filmem. La tapem i la deixem fermentar fins a doblar el volum. Passat el temps l'aboquem sobre l'encimera i la desgasifiquem. Tallem en diferents parts segons el tamany que volem fer. La deixem en forma de bola i la deixem reposar 15 minuts per poder treballa-la bé.
Amb un corró li donem forma allargada d'un gruix d'un centímetre.
Decorem per sobre amb la crema i cireres confitades i les posem a fer la segona fermentació dins el forn apagat.
Quan doblin el volum les treiem del forn i l'engeguem a 180 graus. Li posem per sobre els pinyons remullats amb aigua perquè no es cremin al forn.
La coem amb els focs de dalt i baix vigilant que no es cremin per sobre durant uns 15-25 minuts i llesta.
Boníssima
Bona revetlla i bon Sant Joan