dimarts, 3 de març del 2015

Pa de massa vella



Últimament sembla amb les entrades que faig, que aquest blog sigui només de receptes de pa. Suposo que és coincidència i perquè les altres coses que faig o ja les tinc publicades, o són massa normaletes o no tinc temps de fer les fotos.
Això de fer les fotos és un problema, no creieu? Totes les receptes que faig ens les mengem i és clar,no puc fer les fotos fins que estan acabades i llavors tothom està esperant per menjar i ja comencen amb la cantarella de sempre.....més fotos? ......és pel blog?........ja les faràs després.....però o les faig ràpid o no hi ha foto.

Avui torna a haver-hi pa. És una versió de la recepta del llibre del Iban Yarza, "Pan casero". És un llibre fantàstic plè de grans receptes i molt ben explicades.  Aquest Pa de massa vella, cuit dins una cocotte, queda fantàstic, espectacular i boníssim. A més a més aquesta vegada l'he pogut retratar bé.




INGREDIENTS

Massa vella( es pot utilitzar massa vella que ja tinguis feta a la nevera)

65g farina
35g aigua
2g llevat fresc

Massa final

100g massa vella
400g farina panificable
100g farina de sègol
340g aigua
1g llevat fresc


PROCEDIMENT

El dia abans de fer el pa, hem de preparar la massa vella, barrejant tots els ingredients i ho guardem ben filmat en un bol a la nevera fins l'endemà.

Per la massa final, barregem a l'amassadora o a mà, tots els ingredients juntament amb la massa vella que està plena de bombolles menys la sal. Ho barregem bé i ho deixem reposar una mitja hora.
Després hi afegim la sal i tornem a barrejar uns 20 minuts però alternant períodes de repòs.  Al final la massa ja la tenim ben enganxada al ganxo de l'amassadora i és llavors quan comptem els 20 minuts.
Treiem la massa i la posem en un bol untat i tapat. Al cap de 2-3 hores ja pot estar fermentada però jo he optat per retardar la fermentació a la nevera fins l'endemà.
Pel matí la trec de la nevera i la deixo temperar una mitja hora, després la poso sobre l'encimera amb una mica de farina , la desgasifico una mica i li dóno la forma arrodonida, plegant els cantons cap al mig. La poso a un banneton ben enfarinat amb la part lletja de la bola a sobre. La tapo amb un drap i a esperar la segona fermentació en un lloc calent. Al cap d'una hora i mitja i amb el forn ja calent a 250º amb la cocotte a dins amb la tapa, poso la massa dins la cocotte, vigilant de no cremar-me, li faig uns talls per sobre , la tapo i es cou amb el forn de dalt i a baix uns 15 minuts. Després la destapo i l'acabo de coure 35-40 minuts més. 
Quan ja està cuit, si es toca per sota sona buit. Ja està. El treiem i posem damunt una reixeta per refredar-se bé.
Ha quedat molt bo i a més a més he tingut temps de fer les fotos.




.

1 comentari:

  1. Ja et vaig dir al veure'l al Facebook que t'havia quedat espectacular!!! Sí, la cocotte soluciona el problema de la humitat i ajuda a que el pa creixi i grenyi millor. Fantàstic!! I la molla... per sucar-la amb tomata ja!! :)
    Petons

    ResponElimina